Memorialul Ipotești – Centrul Naţional de Studii Mihai Eminescu

Com. Mihai Eminescu, sat Ipotești, Botoșani

Tel: 0231-517602

Website: www.eminescuipotesti.ro

Program de vizitare:

– 15 mai – 15 septembrie: Luni – Duminică: 09:00 – 17:00

– 16 septembrie – 14 mai: Luni – Duminică: 08:00 – 16:00

  • 2 lei – copii, studenţi, pensionari, persoane cu dizabilităţi
  • 4 lei – celelalte categorii de vizitatori

Casa părintească a poetului a fost reconstruită în 1934 şi transformată în muzeu în 1950, pentru a păstra vie memoria celui mai mare poet român. Ineterioarele reconstituie întocmai atmosfera locuinţei Eminovici, în care a copilărit Mihai Eminescu. Se păstrează aici piese de mobilier şi alte obiecte vechi de peste un secol, care au aparţinut familiei. Relativ recent aici s-a construit şi un centru de studii eminesciene, depunându-se eforturi pentru a dota acest locaş cu o colecţie completă de copii ale manuscriselor poetului şi cu o bibliotecă documentară amplă. În curte se păstrează o mică biserică şi câteva morminte ale membrilor familiei.
Înfiinţat în anul 1992, Memorialul Ipoteşti – Centrul Naţional de Studii „Mihai Eminescu” realiza dezideratul multor cărturari ce şi-au legat numele de satul copilăriei lui Eminescu, anume înglobarea tradiţionalei activităţi muzeale într-un amplu proiect cultural, focalizat pe cercetarea biografiei şi operei eminesciene şi deschis oricăror manifestări de valoare din diverse domenii ale expresiei artistice. Până la acea dată, Ipoteştii dispuneau de trei obiective muzeale: Casa părintească, Biserica de familie şi Biserica nouă; Muzeul „Mihai Eminescu”, Biblioteca Naţională de Poezie şi Casa Papadopol sunt alte trei obiective de interes cultural realizate la Ipoteşti.

Tur virtual: https://real-tour-ro.captur3d.io/view/memorialul-ipotesti/tur-virtual?fbclid=IwAR0p7N6VHxzAe686wg_Aw4EuU-JyQp0AGWkGFv4ydxBpZ8EV9GFH7UG14mA

This entry was posted in Muzee.
Localitatea: Com. Mihai Eminescu
Coordonate GPS: 47.724595, 26.566897
Harta
loading