Primăria Veche a Municipiului Dorohoi este astăzi un monument de arhitectură cu deosebită valoare locală (Cod LMI – BT-II-m-B-01975), construcția datând din secolul al XIX.
Povestea acestui monument începe în anul 1850 când primăria a cumpărat un imobil cu doar 6 încăperi, situat pe Strada Poștei, așa cum este cunoscută acum. În cele 6 cămăruțe funcționau procuratura, tribunalul și judecătoria. Ulterior, s-au construit încă două camere, în care funcționarii primăriei să-și desfăsoare activitatea, iar începând din 1877, primăria a ocupat întreaga clădire.
Dorohoiul a cunoscut apoi o perioadă înfloritoare, îmbogățindu-se în plan urbanistic prin construcții edilitare moderne, străzi pietruite, transformarea grădinilor din perimetrul primăriei în parcuri orășenești, precum și înființarea de noi școli. Toate aceste modernizări au crescut importanța și atractivitatea urbei în rândul centrelor urbane din zona Moldovei.
Mai târziu, în 1901, edilii de atunci au considerat că primăria are nevoie de o nouă modernizare. Se dorea ca primăria să funcționeze într-o clădire adecvată vremurilor moderne, mai spațioasă, care să corespundă noilor cerințe și unui volum mai mare de sarcini administrative.
Astfel, piatra de temelie a noului sediu, numit Palatul Comunal, avea să fie pusă la mijlocul anului 1903, avându-l ca arhitect pe inginerul Inginio Vignali de la Iași. Edificiul avea să fie gată în 1907, având incluse un atelier de tâmplărie și unul de fierărie, iar incălzirea clădirii se făcea pe calorifere. Un an mai târziu, la 1908, s-a trecut la iluminat electric, utilitate considerată încă un lux în multe zone ale țării la acea vreme.
Astăzi, în fața palatului stă de veghe ”Soldatul român în atac”, un monument impunător, închinat eroilor din Primul Război Mondial. Clădirea a fost reabilitată recent, identitatea arhitecturală originală fiind bine conservată, iar aspectul impecabil înfrumusețează astăzi întreaga zonă. Și dacă pașii te poartă prin împrejurimile sale, nu trebuie decât să-i arunci o privire și palatul te invită parcă să-i treci pragul și să-i asculți poveștile cu nobili și edili ce puneau urbea la cale în urmă cu mai bine de un veac.