Centrul istoric al municipiului Botoșani este unul dintre cele mai frumoase și interesante din țară. Ansamblul urban „Piaţa 1 Decembrie 1918”, așa cum mai este denumită această zonă, adăposteşte o serie de clădiri vechi cu destinaţie comercială construite la sfârşitul secolului al XIX-lea. După marele incediu din 1887 acest areal s-a dezvoltat semnificativ, fiind construite numeroase imobile cu bun gust în care negustorii şi meşteşugarii locuiau și îşi vindeau marfa. Clădirile sunt dispuse sub formă de L, iar faţadele spre stradă au elemente arhitecturale dintre cele mai diverse, mai ales de factură apuseană. Curţile interioare prezintă ordonarea clasică a caselor de târgoveţi, cu galerii din stâlpi de lemn, balcoane din fier forjat şi geamlâcuri susţinute de console de lemn profilate. Centrul istoric al municipiului Botoşani se concentrează astăzi în jurul Pieţei „1 decembrie 1918″ şi în ce a mai rămas din Strada Mare de odinioară.
Stilurile arhitecturale sunt variate reflectând întocmai lumea pestriță constituită din români, armeni și evrei, ce locuiau aici în trecut.
Centrul Istoric al municipiului Botoșani adăpostește numeroase beciuri, hrube și tuneluri despre care sunt cunoscute foarte puține lucruri. Documente care să facă referire la aceste catacombe nu mai există, astfel încât nu sunt cartografiate și nici nu se cunoaște cu exactitate vechimea lor. Aceste lucruri au dus în timp la apariția de speculații și legende urbane.
Spațiile subterane erau folosite pentru depozitarea proviziilor și ca adăpost în cazul în care orașul era atacat de invadatori.
O bună parte a vechilor structuri subterane din municipiul Botoșani au fost distruse în perioada comunistă când s-au săpat fundațiile pentru blocuri, distrugându-se în acest fel și o parte din istoria orașului.