Andronache Niculina și Andronache Raluca- sat Vorona, com. Vorona, jud. Botoșani (cusături)

În familia Andronache tradiția este  transmisă din generație în generație. Niculina Andronache împreuna cu fiica sa, Raluca au reușit să  organizeze în comuna Vorona o expoziție personală înfăptuită datorită donațiilor făcute de diferite persoane. Expoziția a fost sfințită pe 8 iunie 2021. Dorindu-și să facă cât mai cunoscute aceste obiecte tradiționale cele două păstrătoare și promotoare ale culturii tradiționale au realizat albumul „Comoara cea mai de preț a neamului romanesc.”

Andronache Niculina s-a născut la 19 ianuarie 1953, în comuna Vorona, fiind absolventă a Liceului Pedagogic Botoşani, promoţia 1968-1973. A fost atrasă de meşteşugul confecţionării căiuţilor în iarna anului 1990. De atunci, a participat la numeroase târguri de meşteri populari din ţară şi străinătate. Primii paşi ai meşterei şi începuturile confecţionării „mascoidelor de căiuţi” au fost în anul 1990, când prof. Aurel Ştefan i-a propus să facă doi căiuţi la atelierul şcolii, pe atunci Grupul Şcolar Vorona. Treptat numărul căiuţilor confecţionaţi a crescut. Mai târziu, oamenii din sat au aflat de meştera Niculina Andronache şi astfel s-au oferit să facă şi capete de lemn necesare căiuţilor și căproțelor. Predă arta cusăturilor la Școala Populară de Arte “George Enescu” din Botoșani.

Ţesutul la război şi gherghef, vopsitul, tricotatul, croşetatul şi multe altele provin din tradiţia familiei sale, iar meștera de la Vorona are satisfacţia de a vedea cum aceste meștesuguri sunt duse mai departe, chiar de ea. Pe lângă cursurile pe care le predă duminică de duminică, a lansat şi o carte unde explică arta acestui meşteşug. Nu mulţi dintre români ştiu că acei căiuţi, renumiţi în toată România, sunt făcuţi chiar de mâinile ei. E un mester iscusit al judetului, dar si al tarii!

Date de contact:

Tel.: 0742.652.966

loading