Sonica și Maricel Apalaghiei, sat Hulub, com Dângeni (lemn)

A învățat să crestez lemnul de la unchiul său, Nicolae Molocea, din Hulub. După căsătorie, de la dumnealui a învățat tainele acestui meșteșug  și soția, Sonica. În 2003, a fost membru fondator al Asociației „Meșterilor Populari din Moldova”, a cărei vicepreședinte a fost între anii 2010-2014, iar acum, amândoi fac parte din Asociația „ART-Meșteșugurile Prutului”.                             

„În casa noastră ființează, din anul 2008, secția de „Cioplit lemn” a Școlii Populare de Arte George Enescu Botoșani”, al cărei profesor am fost între anii  2008-2017, iar din 2017 și în prezent, secția este condusă de soția mea. Atelierul în care prelucrăm materialul (până la stadiul de a fi sculptat) este 20 mp, si cuprinde dotarea necesară (aici s-au confecționat 19 troițe monumentale și două catapetesme, precum și alte  genuri de obiecte).                                 

Din anul 2017, în fiecare vară, în gospodăria noastră, se organizează tabăra „Meșteșugurile – tradiție si continuitate românească” în cadrul căreia meșterii populari împărtășesc meșteșugul lor, cursanților. Pentru demonstrații avem un foișor și o terasă (de unde se poate admira Valea Jijiei si pădurile de la Guranda, Hănești si Dîngeni și tot farmecul naturii. În timpul liber, ne ocupăm cu îngrijirea celor 45 familii de albine.”

Date de contact:

Tel: 0743087976

loading