Rezervația geologică și floristică Stânca Ripiceni are o suprafață de 1 ha şi a fost constituită odată cu lucrările de la Barajul Stânca-Costești, amenajări care au afectat vegetația din rezervația Stânca Ștefănești prin distrugerea substratului de calcare, urmând ca specia floristică siverechia podoliană (Schivereckia podolica), să fie strămutată aici și adaptată la condiții aproape identice.
Stânca Ripiceni este o arie protejată de interes național ce corespunde categoriei a IV-a IUCN (rezervație naturală de tip geologic și floristic), situată în extremitatea estică a județului Botoșani, la limita teritorială a comunei Ripiceni cu cea a comunei Manoleasa.
Rezervaţia a fost constituită în scopul conservării speciei de floră Schiwereckia podolica transplantată de la staţiunea floristică Stânca Ştefăneşti. Această măsură s-a impus ca o necesitate, deoarece construcţia nodului hidrotehnic Stânca-Costeşti a avut influenţă negativă asupra integrităţii rezervaţiei, diminuând în mod îngrijorător efectivele plantei prin distrugerea stâncilor calcaroase. S-a dispus atunci strămutarea în Stânca Ripiceni a speciei floristice siverechia podoliană (Schivereckia podolica) şi adaptarea ei la condiţii identice de trai.