Biserica din bârne de stejar Vârgolici, cu hramul ,,Adormirea Maicii Domnului’’

Biserica din bârne de stejar Vârgolici, cu hramul ,,Adormirea Maicii Domnului’’, un monument de arhitectură istorică ce aparține ținutului Dorohoi datând din 1779. ,,Bisericuța este construită din bârnă de stejar pe temelie de piatră, ridicată mai sus de 1 m, are legătura bârnelor împreunate cu bolțile de sus din pridvor, centru și altar, formând un tot unitar, arătând arhitectura și construcția veche, solidă a veacurilor trecute, motiv pentru care a și fost trecută în rândul monumentelor istorice. Ctitorii bisericuței de lemn au fost credincioșii împreună cu preoții lor’’(Coțofrei, Grigoraș, Mandachi, 2007).  

,,Forma de corabie a bisericii este dată de acoperișul cu pante repezi și odgonul sculptat pe pereții exteriori, care simbolizează speranța creștină. Locașul de cult nu a fost pictat nici în interior nici în exterior, dar a fost vopsit în interior în mai multe rânduri. Catapeteasma beneficiază de o pictură în ulei, în stil bizantin, zugrav fiind Anania de la Suceava. În curtea bisericii a fost și cimitir, până la construirea celui nou, actualul cimitir Eternitatea’’(Coțofrei, Grigoraș, Mandachi, 2007).

Pentru ca amintirea lui Dumitru Furtună să dăinuiască veșnic, în toamna anului 1900, la inițiativa profesorului universitar dr. Gheorghe Macarie, s-a ridicat un bust din bronz (sculptor Constantin Crengăniș), care a fost așezat în curtea bisericii.

loading