Casa Memorială „George Enescu” Liveni

Imaginea artistului este întregită de piesele expuse în Casa Memorială ce-i poartă numele, de la Liveni, la 15 km. de Dorohoi. Sunt expuse aici obiecte care ţin de copilăria artistului – pianul, o vioara jucărie, trusa de culori pentru desen, un Moş Crăciun – jucărie şi mai multe desene făcute de copilul George Enescu. Li se adaugă fotografii originale ale părinţilor, ale casei de la Cracalia, acte de proprietate aparţinând lui Costache Enescu, precum şi partituri muzicale din anii tinereţii ai artistului şi nu în ultimul rând fotografii care-l prezintă pe marele artist în compania unor mari muzicieni ai timpului, în ţară şi în diverse capitale ale Europei.

„Mă trag din părinţi români şi m-am născut la Liveni, judeţul Dorohoi, în inima Moldovei… Locuiam într-o casă mică cu pridvor de lemn vopsit, unde se uscau funiile de ceapă la soare. Şi acum mai văd ţăranii, în cămăşi albe, cu ilice albastre, cum cântau în asfinţit…

… Aceasta este cu adevărat ţara mea, iar imaginea ei am dus-o cu mine”

Astfel se mărturisea George Enescu în memoriile sale, plecat de pe aceste meleaguri, avea să cucerească lumea cu farmecul cântecului său, a viorii sale, a baghetei sale dirijorale.

Casa mică cu pridvor de lemn vopsit, refăcută, găzduieşte din 1968 un muzeu care prezintă atmosfera copilăriei lui George Enescu.

Mobilier aparţinând părinţilor, scoarţe moldoveneşti, atinse de patima vremii, cuptorul pe care s-a născut genialul muzician, fotografii de familie şi nu în ultimul rând obiecte care i-au aparţinut, redau trecerea pe aici a celui care începând cu vârsta de 5 ani şi până la sfârşitul vieţii, urma sa uimească mereu lumea.

Locația: Liveni, com. George Enescu, Dorohoi, jud. Botoşani

Telefon: 0231.514.199

Program: Marți- Duminică, orele 09:00- 17:00

Site: https://muzeu.btlife.ro/sectii/muzeul-memorial-george-enescu-dorohoi-2

Facebook: https://www.facebook.com/casageorgeenesculiveni

Text: site Muzeul Județean

loading