Casa Memorială „Mihai Eminescu” Ipotești

Drum de acces: Se va continua drumul tot înainte pe str. N. Iorga, se va ajunge la un sens giratoiru, la intersecți cu str. Bucovina și se va continua drumul pe a doua ieșire spre str. Viilor. Se va face stânga pe str. Mihail Kogălniceanu și se va continua până la sensul giratoriu la intersecția cu Bulevardul George Enescu și se va merge către a doua ieșire spre str. Pacea până în sensul giratoriu, unde se va intra pe a doua ieșire spre Manolești. Se va ține drumul drept, aproximativ 8 km, până în satul Ipotești, unde casa memorial se va afla pe partea dreaptă.

   În anul 1850, familia căminarului Gheorghe Eminovici a cumpărat o moșie în satul Ipotești, unde va construi o casă cu toate acareturile ce pot întregi o gospodărie de oameni înstăriți. Casa avea trei camere: salonul familiei, biroul tatălui lui Eminescu și dormitorul mamei și surorilor poetului. În această casă a locuit familia Eminovici până în 1878.

Mama poetului, Raluca Eminovici, a cumpărat cu 250 de galbeni o bisericuță de familie, care datează din anii ’60 ai veacului al XIX-lea de la un anume Murguleț. Lăcașul de cult are dimensiuni mici, dar adăpostește obiecte valoroase. În spatele bisericuței se află mormintele părinților lui Eminescu (Raluca și Gheorghe Eminovici) și a doi frați ai acestuia (Iorgu și Nicu).

După moartea căminarului Gheorghe Eminovici (1884), casa nu a mai fost locuită, ajungând să se ruineze. Într-o fotografie din 1916 se observă starea precară a casei: „stîlpii cerdacului lunecau în față” din cauza „unei lente surpări și alunecări de teren”. În anul 1924, casa unde a copilărit Mihai Eminescu și care rămăsese nelocuită ani de zile, ajunsese o ruină. La acea vreme și bisericuța de lemn, ca și mormintele părinților lui Eminescu, erau „complet părăsite și acoperite cu bălării…”, după cum consemna, în 1926, Revista Moldovei din Botoșani.

Deoarece casa familiei Eminovici din Ipotești era ruinată, proprietarii moșiei Ipotești au dărâmat-o până la temelie în vara anului 1924, determinând manifestații din partea studenților români și evrei din Botoșani împotriva acestei dărâmări. În urma acestor proteste, proprietara moșiei Ipotești, Maria Papadopol, a donat de bună voie locul unde s-a aflat casa familiei Eminovici din Ipotești. Ea adresa la 3 august 1924 o scrisoare către prefectul județului Botoșani, Demostene Vizanty, în care scria următoarele:

„Subsemnata Maria D. Papadopol, proprietara moșiei Ipotești, declar prin aceasta să consimt de bună voie a dona casa mea din Ipotești, sau mai bine zis locul unde s-a aflat această casă, cu condițiunea expresă de a se ridica pe acest loc o clădire identică cu materialul ce se află azi pe aceste ruine și care clădire nu va putea avea altă destinație decît a fi un muzeu național cu titlul «Mihai Eminescu donat de Maria Papadopol născută Isăcescu» care va putea avea și o sală de lectură; nici într-un caz nu va putea servi ca local de școală.” 

În anul 1934, casa a fost reconstruită pe același loc, acolo fiind inaugurat în 1940 primul muzeu memorial dedicat marelui poet. Această casă nu respecta structura originalului, astfel încât a fost demolată, fiind reconstruită o alta în anul 1979 după documente originale, pe vechea fundație a casei familiei Eminovici. În casă se află mobilier – în parte original, în parte provenind din a doua jumătate a secolului al XIX-lea.

Locația:  sat Ipotești, com. Mihai Eminescu, cod 717253 

Telefon: 0371.020.346 (secretariat),0372.005.926 (fax), 0728.129.249(muzeografi), 0743.007. 549 (cazare)

Program: Marți- Duminică, orele 09:00- 17:00

Site: http://www.eminescuipotesti.ro/

Facebook: https://www.facebook.com/Memorialul-Ipotesti-Centrul-National-de-Studii-Mihai-Eminescu-432404520184709/?ref=page_internal

E-mail: m.ipotesti@gmail.com

ACTIVITATE MUZEALĂ: MARŢI-DUMINICĂ 9-17, 16 mai-16 septembrie (program de vară)
MARŢI-DUMINICĂ 8-16, 17 septembrie-15 mai (program de iarnă)
 
TAXĂ DE VIZITARE (conform HCJ Botoşani, nr. 70/27.05.2020):
Pentru copii, grup de copii, elevi, studenţi, pensionari, persoane cu dizabilităţi: 4,35 lei/persoană
Pentru adulţi, grup de adulţi: 8,80 lei/persoană
Tarif fotografiere: 5 lei • Tarif filmare: 9 lei
Tarif fotografiere profesionişti: 25 lei  
Ultimul ghidaj se face cu 30 de minute înainte de închiderea programului

Text: Wikipedia

loading