Casa Memorială „Patriarhul Teoctist Arăpașu” Tocileni

Autorităţile locale din Tocileni, judeţul Botoşani, au construit în anul 2014 o casă memorială dedicată Patriarhului Teoctist Arăpaşu. În cadrul edificiului, ridicat în localitatea de naștere a Părintelui Patriarh, sunt expune spre vizionare bunuri personale ale fostului ierarh, donate de Patriarhia Română şi Mitropolia Moldovei şi Bucovinei.

Casa memorială a fost realizată după o fotografie din arhiva personală a familiei Arăpaşu și este construită în stilul specific arhitecturii moldoveneşti. Aceasta este formată din tindă şi două odăi, prispă şi acoperiş din stuf, şopron pentru unelte agricole şi coşar împletit din nuiele în ogradă.

În cadrul aşezământului sunt expuse mitra, toiagul arhieresc şi veşmintele fostului patriarh, dar şi cărţile scrise de acesta, obiecte ce au aparţinut familiei sale, o bibliotecă cu cele 17 volume de predici, precum şi numeroase medalii, plachete şi distincţii dobândite de patriarh în timpul vieţii.

În anul 2015, Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, a vizitat monumentul dedicat Patriarhului Teoctist.

Cu prilejul vizitei, Preafericirea Sa a dăruit pentru Casa Memorială Teoctist Patriarhul mai multe cărţi: albumul Patriarhii României, Anuarul Patriarhiei Române, Acte și Tomosuri privind canonizarea sfinților români, Dicționarul ierarhilor români și străini – slujitori ai credincioșilor Bisericii Ortodoxe Române.

Patriarhul Teoctist a fost cel de-al cincilea Întâistătător al Bisericii Ortodoxe Române. Timp de 21 ani, timp în care a condus Biserica Ortodoxă Română, Părintele Patriarh a reușit ca în vremuri extrem de tulburi să mențină vie tradiția și credința ortodoxă.

Sursa foto și text: basilica.ro

Locația: sat Tocileni, comuna Stăuceni

Program: Luni- Vineri, orele 09:00- 17:00

loading