Casa cneazului Moruz

Casa cneazului Moruz este un monument de artă arhitecturală ce datează din secolul XIX, anul 1850, recunoscut de Ministerul Culturii și Cultelor în Lista Monumentelor Istorice prin codul LMI BT-II-m-B-01973.

În orânduirea feudală, cneazul era conducătorul unui cnezat, stăpân peste sate și moșii, având totodată atribuțiuni administrative. Cu timpul, cei care purtau titlul de “cneaz” au cunoscut un proces de diferențiere socială. Astfel, o parte dintre ei au rămas în rândul păturilor sociale privilegiate, iar alții, majoritatea, au rămas oameni liberi, dar fără privilegii, o clasă intermediară între stăpânii feudali și țărănimea săracă.

Astăzi, casa lui Moruz este sediul unei școli și poate fi găsită pe strada “Alexandru Ioan Cuza”, la numărul 55.

Iar de pașii vă poartă pe aici, atunci trebuie știut că pe aceeași stradă, la numărul  27, găsim o altă casă cu valoare de monument istoric de interes local pentru Municipiul Dorohoi, aceasta fiind inclusă în grupa B a monumentelor istorice (Cod LMI –  BT-II-m-B-01969). Casa a fost construită în stil eclectic în anul 1890, iar în zilele noastre aici funcționează o pensiune.

Localitatea: Dorohoi
Coordonate GPS: 47.952748, 26.394876
Harta
loading